Можем ли да станем повече от веднъж част от статистиката заради повторен положителен тест за коронавирус и как са регламентирани нещата законово?

Всяка заповед може да бъде оспорена в съда, но въпросът е дали хората, които не могат да спортуват в дните на локдаун се чувстват дискриминирани. Дали е нужно да се оспорва една заповед в тази ситуация е по-големият въпрос. Това каза за "България сутрин" адвокатът специалист по медицинско право д-р Мария Петрова.

По думите ѝ не са изключение казусите, при които отделни хора са принудени да си правят по два ПСР теста.
"Идва въпросът кой да заплаща PCR тестoвете, нужен ли е повторен тест, както и въпросът за грешните резултати и карантината", заяви тя.

"Ако работодател е вменил със заповед тестване с вътрешен акт, това не може да стане против волята на служителите. Всички, които се връщат на работа - лекарите трябва да издават направления за това, а не работникът да плаща от джоба си. Изискването на тест на летище, на граница не нарушава нашите правата ни", обясни специалистът по медицинско право.

Според нея не може да приравним PCR тестовете към антигенните, защото те установяват различни неща.

"Ако един човек си направи тест, който е положителен, РЗИ може изобщо да не разбере за това. МЗ възприe много условно препоръката на СЗО да смята за болни само тези, които са с положителен PCR тест. Трябва да се разшири дефиницията и да се "развържат" ръцете на личните лекари", подчерта още д-р Мария Петрова.

За Bulgaria ON AIR тя допълни, че все още има бутикови болници, които отказват да приемат Ковид пациенти.

"Някои лечебни заведения пък - като общинските болници - не са подготвени с персонал, тъй като дълги години бяха неглижирани. Ежедневно ми се обаждат хора, които питат какво да правят понеже техен близък чака пред болница и не знаят как да действат", допълни адвокатът.