„Доволни сме от сроковете, те са изключително кратки и съм убеден, че ВиК Бургас ще се справи с това предизвикателство. Искаме по-големи правомощия към Вик Бургас, защото цялото отговорност е насочена към нея. От двете министерства искаме по-големи правомощия и за Областна управа, защото тя има още много работа да свърши”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов на срещата с МОСВ и МРРБ по казуса с водата на Бургас. В нея участваха министърът на околната среда Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев и др.

Срокът за ремонтиране на стената на язовир Ахелой е до 20-ти февруари. От двата язовира в Ахелой и Порой трябва да се направи връзка за водоснабдяването на Бургас. ВиК – Бургас ще се занимаят с набавяне на тръби и ремонт на съоръжения. По думите на министър Димитров в момента в язовир Камчия дори без дъжд има достатъчно вода за следващите 11 месеца, като целта е да се планира дългосрочно обезпечаване на региона. По заповед на министъра от Камчия към Варна са намалени количествата водоподаване, за да може да се помогне на Бургас. Това обаче няма да създаде неудобство на Варна.

„Като кмет на Бургас икам да благодаря на нашите приятели от Варна – на кмета на Варна, на ВиК Варна за проявената солидарност. Ситуацията е рискова за нас и Южното Черноморие и те ни помагат, и в бъдеще ще ни помагат” , каза метът Димитър Николов.

Той допълни, че каквото и да е нужно на директора на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев, може да рзчита на местната власт.

„За вземане на решения за сервитути, парцеларни планове, ще бъдат изпълнявани мигновено, за да не се застраши изпълнението на този срок. След тези анагажименти имаме уверението на министъра, че Южното Черноморие и град Бургас няма да останат без питейна вода”, каза Димитър Николов.