Целта на мерките, които набелязахме е никой в Бургас да не разбере, че е имало проблем с водата. Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров след съвещание, проведено в Областна управа в Бургас. На него присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Варна Иван Портних, шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев и др.

„Всички в залата бяха готови за съдействие, така че проблемът да бъде решен”, каза министър Димитров.

По негови думи решението, което трябва да преведат в изпълнение е масимално бързо да направят връзките между язовирите Порой и Ахелой, да заявят количества и догодина никой в Бургаски регион да не разбере, че сме имали три години безводие и климатични проблеми.

„За целта сме направили план с г-н Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители. Вчера разписах графика с известни ограничения. Варна образно казано ще се лиши малко от вода от Камчия, за да прояви солидарност с Бургас. Ще резервираме вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца, и ще преведем в изправност язовир Ахелой. За целта ще направим предложение до Министерски съвет двата язовира да преминат на разпореждане на областния управител, защото тогава ще е по-евтина водата. ВиК Бургас единствен може за този кратък срок да реагира. Дали сме срок до 20-ти февруари, имат указания как да ремонтират стена, кулата, съоръжения, как да се набавят тръби. Искаме и след 50 години като минеш тръбите да са хубави. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо тенев. Нямаме друг избор освен тези два язовира”, каза Ревизоро.

Министърът на околната среда даде ясно и за земеделците.

„Задачие, които премиерът възложи бяха следните: Тази година дадохте вода на всички, догодина трябва да е на 100% на всички в областта на земеделието. Предложихме няколко варианта. Единият засягаше топлоцентралите, той забрани. Каза – не искам да има повече въглища и дим за решението на проблема. Предложихме му втори вариант, който утре ще обобщя в доклад. Намерили сме механизъм, по който всички земеделци – Попово, Шумен и Пловдивското поле ще получат на 100%, тази година успяхме на 75%. Изискването е догодина всички земеделци да поллучат вода на 100% и да няма водна криза в България”, каза Емил Димитров.

Зам.-министър Нанков допълни, че на първо място по приоритетност стои осигуряването на питейна вода за хората.

„Това е най-важното, което трябва да решим във всички общини в страната. Конкретно за казуса в Бургас това са стъпките, които ще предприемем. Според решението на министрески съвет принципал остава Напоителни системи, учредяваме право на община Бургас. Най-удачното е да се прехвърли собствеността на ВиК асоциацията, с която ВиК има договор за стопанисване, управление и поддръжка на съоръженията в Бургас. Имаме гарантирано финансиране на проекта и сме разчертвали графиците за свързане на двата язвориса към водопреносната система на Бургас”, каза Нанков.