Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 за седмица. София излиза от областите с най-висока заболеваемост.
Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството..
На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се началото им да е с рисковите групи и работещите на първа линия.

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", заяви премиерът. Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия както в Поморие, така и в другите лечебни заведения днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен беше Борисов.