Оперативна програма „Околна среда“ е много важен стълб за развитието на региона. В момента Бургас и областта са изправени пред предизвикателството да реализират най-големия воден проект на територията на държавата. Това е изключително важен проект, още повече във време, в което водните ресурси намаляват. Това коментира пред „Дарик“ кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той отново припомни, че предвидените инвестиции ще обхванат всички важни точки в областта като функциониране на водна и очистваща система.

„Има заложени няколко нови пречиствателни станции. За Поморие е важно, че е предвидена пълна рехабилитация на главния водопровод. Само преди няколко дни Поморие отново остана без вода, заради авария на този водопровод. Той е стар, етернитов водопровод. ВиК трябваше да реагират мигновено и целия град да бъде без вода за 10 часа. Миналото лято нямахме два дни вода – бяхме на ръба на криза в разгара на сезона“, каза още кметът на Поморие.

Той допълни, че администрацията е подготвена за изключително активна работа и през следващия програмен период.

„По-важно е, че всички общини имат амбицията да развиват региона заедно. И това лято доказахме, че сме по-силно, когато сме обединени. Ще наблегнем изключително на енергийната ефективност. Вече имаме няколко реализирани проекта и ефектът е наистина голям. Хората в Поморие са доволни и от Националната програма за енергийна ефективност. Радвам се, че в представения от правителството план фигурира и тази дейност“, заяви Иван Алексиев.