Великобритания ще пусне нова система за тестване на коронавирус за пътуващи, пристигащи от високорискови страни на 15 декември.

Според информация, публикувана във вторник на уебсайта на британското правителство, периодът на задължителна самоизолация на пътниците от тези региони ще бъде намален от две седмици на пет дни в случай на отрицателен резултат от теста, съобщава ТАСС.

„Министърът на транспорта Грант Шапс обяви, че от 15 декември 2020 г. пътниците, пристигащи в Англия от страни, които не са включени в правителствените територии, с които са установени туристически коридори, ще могат да се явят на тест за коронавирус, след пет дни самоизолация и отрицателен резултат ще отмени необходимостта от по-нататъшна изолация “, се казва в изявление на властите.

Пътуващите ще трябва да се запишат предварително за тестване и да попълнят въпросник. Тези, които откажат да вземат теста за коронавирус, ще бъдат обект на предходното двуседмично изискване за изолация.
В понеделник британският премиер Борис Джонсън обяви края на националната карантина на 2 декември в Англия, където живеят 84% от населението на Великобритания.

Ръководството на останалите административни и политически части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, само определя набора от санитарни и епидемиологични мерки, който по принцип е сравним с английския.