Депутати и общински съветници от ГЕРБ в Бургас днес отидоха на най-горещото място в Бургаска област през последните дни – плажът до лятната резиденция на Ахмед Доган в парк „Росенец”.

През дългия път до ивицата минаха зам.-министър Жечо Станков, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, депутатите Ася Пеева, Галя Желязкова и Иван Вълков, и много общински съветници.

Те отидоха на място, за да видят дали има постоянен интерес към пясъка и как точно ще изглежда достъпът до него.

„Има решение на Общинския съвет, което е преди акцията на ДПС и „Да България”. Там, откъдето дойдохме, има взето решение да бъде направен път с велоалея и паркинг, само че трябва да влезе в сила ПУП-ът, за да се случи това”, каза общинският съветник Калояна Живкова.

„Аз лично никога не съм идвала на този плаж и след вчерашния многохиляден интерес дойдохме, за да видим какво се случва . Както виждате няма никакви хора, няма автобуси на ДПС, няма го Христо Иванов. Само знамето е тук ... употребено и изхвърлено на пясъка. Искахме да видим дали има интерес към този плаж. Толкова много хора казаха, че искат да идват тук, а нямат достъп, а всъщност тук няма никой друг освен нас”, допълни Живкова.

„Едно е ясно – справедливо е и ще бъде така всеки един гражданин да има достъп до територията, която е публична държавна собственост. Преиначава се фактът, че един път, който забива в частен имот е осигурявал достъп някога”, каза Жечо Станков.

„Решението, което Общинският съвет прие преди два месеца за влизане в сила на Подробния устройствен план за тази територия, която предизвика голям интерес, точно тази точка се обжалва от общински съветник Констанстин Бачийски. В момента е при съдия в Администативен съд, чакаме неговото определение. Тогава не стана ясно, че освен пътя, се търси алтернатива. Паркингът и велоалеята ще бъдат финансирани по програма на Министерството на околната среда и водите ПУДООС, ако разбира се съдията не направи производство относно жалбата”, каза Севдалина Турманова.

Към 17 ч. днес на пясъка нямаше никой, а сараите на Доган бяха пусти, чуваше се само лай на кучета. На ивицата бяха останали забити в пясъка български знамена и надпис, че това не е Доган сарай, а България.

По пътя към ивицата – там, където вчера беше сблъсъкът между протестиращи и жандармерия, днес бяха останали само купчини от пластмасови бутилки за вода. На място имаше и една патрулираща полицейска кола.