„Това беше изключително добре организирано и режисирано от платени провокартори, които имат своя генезис и подкрепа”, заяви областният координатор на ГЕРБ в София Цветомир Паунов на извънредна пресконференция на партията. Снощи в столицата се проведоха няколко протеста между поддръжници на президента и правителството, като в късните часове се стигна до ескалация.

„След приключване на мероприятието тези шпиц команди се пръснаха из София и започнаха да чупят автобуси, да нападат шофьори на автобуси, да чупят стъкла”, каза Паунов.

Той показа снимка как протестиращ блъска по един от автобусите на мирно тръгващи си български граждани.

„Бяхме свидетели на предварителна организация. Толкова добре режисирано, защото всички тези хора по най-бърз начин успяха да се организират и да направят бруталкни издевателства срещу най-невинни и мирни хора”, допълни Паунов. От ГЕРБ бяха категорични, че са опитали да предотвратят напрежение, като са призовавали своите привърженици да не се подават на манипулации.

„Нашата позиция е, че отоворността е на Радев. Това е човек, който от 4 години се опитва да нагнети напрежение. Смятаме, че голяма част от протестиращите бяха подведени. Въпросът е кой печели от това? Нашата позиция е, че никой гражданин, който се движи в рамките на закона, не печели от това”, заявиха от ГЕРБ.

Деница Сачева обърна внимание, че президентът е трябвало да призове да не се стига до ескалация, но не го е направил. И припомни думите мафия и призива: "да ги изметем".

„Г-н Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случи. По време на нашия брфинг призовавахме нашите привърженици да не се подават на манипулации и да не обиждат хората от другия митинг, защото те са част от българския народ. Опитахме се да предотвартим това, което се случи”, каза Деница Цачева.

„Да накараш някого да мрази е лесно, да го накараш да вярва е трудно. Каква политика видяхме вчера – да си мерим протестите, кой е по-силен. Това ли е демокрацията да мерим кой е по-силен. Политиката е сблъсък на идеи, състезание на личности. Сблъсъкът на улицата няма нищо общо с политиката. Няма да допуснем гражданска война дори да имаме шанс да я спечелим. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и си избран, а когато е спечелил друг да не е демократично”, заяви Дончев.