До сблъсъци и арести се стигна при протестите в центъра на София в петък вечерта. Напрежението ескалира няколко часа след началото на демонстрациите.

Първият протест започна пред Президентството. Хората там се обявиха в подкрепа на президента Румен Радев и за оставка на кабинета.

Малко по-късно на контрапортест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта.

За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета.

Призив за протеста беше даден по-рано през деня и в социалните мрежи, а депутатът Маноил Манев каза, че президентът бил разединител на обществото.

По-късно групата протестиращите пред президентството опитаха да спрат автобусите с протестиращи от другата група. Стигна се и до хвърляне на камъни срещу превозните средства. Жива верига от полиция обаче предотврати сблъсъка.

Групата протестиращи се отправи към паметника на Васил Левски, откъдето автобуси с протестиращи трябваше да се изтеглят от площада пред храм-паметник "Александър Невски".

По-късно протестиращите пред президентството блокираха "Орлов мост" за втора поредна вечер.Там няма полицейско присъствие.

Протестиращите, които се бяха събрали пред "Александър Невски", малко след 21 часа се отправиха по бул. "Дондуков" в посока Министерския съвет. Те заявиха, че протестират срещу властта от всякакви "политически цветове" и се заканиха на следващия протест да бъдат по-организирани.

Малко след това групи протестиращи влязоха в остър сблъсък с полицията в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков". Протестиращите блокираха изцяло движението на кръстовището. Бяха спрени дори и трамваите. Полицията опитва да разпръсне множеството.

На място са органи на реда, които са въоръжени. Те се подготвят, ако напрежението ескалира. Недоволството на протестиращите продължава да бъде водещо и те продължават да не се вслушват в думите на полицията.

Протестиращите пред "Орлов мост" се разделиха на две. Едната половина се отправи пред Народното събрание, а другите - към сградата на Българската национална телевизия.

А кордон от полиция пренасочва протестиращите в района на Националната библиотека.

По-късно в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков" протестиращите пропуснаха трамваите, но замярваха с бутилки автобуси с демонстранти от протеста пред Министерския съвет. Полицията арестува двама души от протестиращите след тази провокация.

Вторият арест беше посрещнат с бурни скандирания от страна на демонстрантите.

Източник Нова тв