Три протеста блокираха София в петък вечерта, стигна се до напрежение между участници и полиция

img

Политически скандал разтресе държавата. Напрежението между премиера и президента ескалира след вчерашната акция на „Дондуков” 2 и казуса с НСО. В словесната битка се включи и главният прокурор. Иван Гешев обяви, че президентът оказал „безпрецедентен натиск върху обвинението”.


На този фон, напрежението на улицата продължава. Три протеста блокираха София в петък вечерта. Стигна се и до напрежение между полицията и протестиращите - имало е опит да се пробие полицейския кордон. Демонстрациите са политически - както на партии от парламента, така и на извънпарламентарни формации. От ГЕРБ обявиха, че излизат да защитят правителството, а от БСП се заканиха да докарат Бузлуджа на жълтите павета.

За втора поредна вечер държавният глава Румен Радев излезе при демонстрантите, събрали се пред президентството в негова подкрепа.

Протестиращите се обявиха против главния прокурор Иван Гешев и правителството. Причината – извършеното разследване срещу двама съветници на Румен Радев – Пламен Узунов и Илия Милушев, за които стана ясно, че са изнасяли класифицирана информация.

„Няма да се делим! Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни. Имаме ясно кредо – свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Да кажем „не” на политическите репресии и на произвола, на популизма, който убива правовата държава“, заяви Радев.

„България не е собственост на олигарсите – тя е за всички нас. Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване“, каза още президентът. И допълни: „Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи“.

Сред протестиращите са и представители на БСП, ДСБ и „Да, България“.

В 19 часа на контрапортест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта.

За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета.

Призив за протеста беше даден по-рано през деня и в социалните мрежи.

"Тук са хора, които не са само членове на ГЕРБ, а искат да подкрепят демократично избраното правителство", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

На фона на двата протеста дойде и новината, че България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз.

Премиерът Бойко Борисов излезе при протестиращите пред Министерския съвет. "На този ден, в който България е приета в чакалнята на еврозоната, трябва да сме заедно с президента Радев, да се радваме, а не да ни разделя полиция", каза той.

"Вместо да викате "Оставка" за Радев, викайте "Единство". Благодаря ви, че сте тук. Днес трябваше да бъдем заедно - и управляващи, и опозиция. Вие не бъдете като тях. Само обединени можем да вървим напред. Не се поддавайте на провокации", допълни той.

Източник Нова тв

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас