Ето какво ще видите, ако свалите данните, които Facebook събира за вас

img

Потребителите на социални мрежи отдавна са наясно, че Facebook отдавна знае всичко за тях. В зората на скандала с Cambridge Analytica хората започнаха да се питат най-вече колко ли лична информация споделяме на това място.

Facebook предприема стъпки за ограничаване обема на данните, които споделя за нас. През следващите седмици тя ще пусне нови инструменти за по-добър контрол на настройките за опазване на личната информация и слага край на определени възможности за таргетиране на реклами, които бяха достъпни за трети страни в лицето на брокерите на данни.

Въпреки че се очаква тези промени да влязат в сила, има нещо, което можете да направите и сами, за да си отговорите на въпроса: да свалите ли данните си от Facebook, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Можете да заявите, че искате папка с нещата, които сте качвали или споделяли във Facebook от всичките ви сесии през различни устройства, плюс друга любопитна информация. Всичко това ще бъде свалено на вашия компютър. Ето и малко инструкции: след като разархивирате папката, отворете файла „index.htm” в браузър и започнете да разглеждате.

В този момент ще видите абсолютно всички приятели, които сте имали в социалната мрежа, плюс тези, от които сте се отървали. Ще откриете видеа, снимки, събития, харесани страници, лични съобщения и публикации. Скоро Facebook ще има и подобрен инструмент за сваляне на информация и ще добави повече информация, като публикациите, които сте харесали, вашите реакции и коментари, дори това, което сте търсили и история за местата, на които сте били.

Това, което ще откриете при едно подобно сваляне, са доста данни зад кулисите, които Facebook може да използва, за да увеличи ангажираността и да таргетира реклами. Същевременно не посочва списъка с хора, които може да са качили вашия телефонен номер или друга информация, когато са синхронизирали контактите си с Facebook. Не посочва и трети страни дали са ви таргетирали с реклами.

Това не означава, че няма някои интересни и в някои случаи мистериозни неща във файловете. Може би вече сте чули, че потребителите свалят акаунтите си и се сблъскват с проблемна информация. Ето и какво да проверите:

Контакти, обаждания и съобщения

Едни от най-шокиращите неща, които някои потребители откриват във файловете си, са списъци с телефонни обаждания и текстови съобщения. Фурорът беше толкова голям, че принуди Facebook да даде обяснение: обажданията и съобщенията са включени като част от функцията за синхронизиране, която е достъпна при потребителите на Android, които имат отделни приложения Messenger и Facebook Lite.

Качването на контакти е "начин за по-лесно намиране на хора, с които да се свържете", коментира Facebook, като настоя, че това е по желание. "Хората трябва да се съгласят за използването на тази функция". Обажданията и съобщенията са само част от контактите, синхронизирани на Android. При телефоните на Apple, Facebook никога не е имал достъп до подобна информация.

Можете да изключите функцията и в този случай данните ще бъдат изтрити, твърди Facebook. За целта трябва да отидете в Messenger, да кликнете да профилната си снимка, а след това на „Peoplе“ и потърсете бутона за синхронизиране на контактите.

Рекламодатели, които имат вашите контакти

Във файла, който ще свалите, има списък с компании, които според Facebook имат вашите контакти. Ще ги откриете, ако кликнете на "Ads".

Списъкът може да бъде дълъг и може да сте смутени от някои марки, които се намират в него. Facebook обяснява: "Когато споделите информация като вашия телефонен номер или имейл адреса си с някоя компания, тя може да ви добави в клиентски списък, който да бъде свързан с профила ви във Facebook".

Някои потребители са забелязали групи и музиканти, на които всъщност не са фенове. Facebook обаче не разкрива повече по този въпрос.

Приложения, в които влизате с вашия профил във Facebook

Във файловете ще откриете и кои са приложенията, в които влизате с регистрацията си във Facebook. Това обаче не е пълната ви история.

Може да видите този списък, ако отворите страницата Apps в настройките ви в самата социална мрежа. Ако искате да премахнете някое приложение, просто натиснете X.

Ако планирате да изтриете акаунта си в платформата, обърнете внимание на всички приложения, с които сте го свързали, защото всички те ползват част от личната ви информация във Facebook. Компанията твърди, че разработчиците могат да запазят информацията за вас, дори и да ги премахнете. Ако искате да бъдат изтрити, опитайте се да се свържете с разработчика.

В същата страница за управление на приложенията можете да спрете възможността за влизане в приложения и уебсайтове, използвайки Facebook.

Изтрийте следите си

И за финал, кликнете на Secutiry в списъка ви с Active Sessions (машините, които са логнати във вашия Facebook акаунт) и Account Activity. Там е огромен списък от всички „сесии“, които сте имали във Facebook, колко време сте отделили, през какви устройства, както и IP адреси.

Въпреки че списъкът не посочва реални локации, всеки IP адрес е свързан с някакво географско място. Ако сте си мислели, че Facebook не пази всичко това, този списък може и да ви шокира. Социалната мрежа дори твърди, че използва IP адреси, за да насочва реклами към вас, дори и да не позволите на самото приложение да ви следи през GPS.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка