Защо да изберем лаптоп втора употреба?

През последните две години световната икономика се сблъсква с редица предизвикателства - Covid 19, войната в Украйна, нарушени канали за доставка, повишаваща се инфлация и като цяло високи нива на несигурност. По отношение на много продукти комбинацията от всички тези фактори доведе до повишаване на крайните цени, затруднения при доставки и дори недостиг.

Това важи с пълна сила и за компютърната техника. Цените на преносимите компютри плавно се повишават от средата на 2020 г., а наличностите по магазините са далеч от постоянни. В тази ситуация техниката втора употреба става все по-привлекателна. Най-вече поради две причини - наличност и много добро съотношение цена/качество.

За какво ще се използва?

Преди да се впуснете във виртуална обиколка на онлайн магазините за техника втора употреба, е добре да си отговорите на въпроса “за какво ми е необходим преносим компютър”?

Ако ще го ползвате предимно за браузване и гледане на видео, можете да се спрете на среден клас машина с 14 - 15 инчов екран.

Ако имате нужда от компютър, за да обработвате видео и ползвате по-тежки софтуери, можете да прегледате т.нар. работни станции (workstations) - те се характеризират с по-голям екран (16-17 инча) и мощен хардуер. Обикновено са по-тежки и с много ниска издръжливост на батериите.

Ако ползвате лаптопа си предимно в движение и често сменяте мястото, от което работите, насочете се към 12 - 14 инчови бизнес модели. За щастие пазара на техника втора употреба е залят точно с такива предложения.

Клас/Статус/Състояние?

След като сте наясно приблизително от каква машина имате нужда, обърнете внимание, че повечето онлайн търговци на употребявана електроника обявяват нейното състояние. В някои магазини се обозначава с Клас, в други Статус, в трети просто Състояние. Общото обаче е, че с буквата А се маркират всички устройства, които са в перфектно състояние, с Б такива, които имат следи от употреба и с В/С, такива, които имат по-сериозни визуални щети, но все пак са функционално надеждни.

Живот на батерията?

Практиката е при преносимите компютри втора употреба да се посочва дали конкретната машина има работеща или неработеща батерия за лаптоп.Ако обаче е посочено, че батерията работи, е въпрос на късмет дали ще издържа половин час или няколко часа. Ако това е от голямо значение за вас, можете да отправите запитване за допълнителна информация, но много често в магазините само тестват дали батерията работи или не, а не какъв е остатъчния ѝ капацитет и колко време издържа.

Батериите за лаптоп са консуматив, който така или иначе се сменя на няколко години. Така че дори да се спрете на компютър втора употреба с батерия за смяна, можете да потърсите нова батерия в специализиран магазин за лаптоп батерии и зарядни.

Обикновено не е конкретно описано, но преносимите компютри втора употреба се продават с включено зарядно за лаптоп в комплекта.

Хардуер - памет, екран, портове, харддиск

Хардуерът има значение най-вече спрямо предназначението на компютъра. Това, което обаче е добре да съобразите, без значение от потенциалната употреба, е наличието на SSD харрдиск, който значително увеличава скоростта на работа, необходимите ви портове (ако ще ползвате специфична периферия, уверете се, че лаптопът има съвместими с нея портове) и големина на екрана.