Подготвяме указания да се издават ваучери до 24 месеца на предплатения пакет при абсолютно същите условия и качество, същите звезди на хотелите, като потребителят може да избира кога да се възползва от тях. В момента изчистваме детайлите по това предложение.

Това заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка със създавалата се ситуация с разпространението на коронавируса и състоянието на туризма.

Министър Ангелкова обясни, че в старт е разработването на кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш.

Ако в оптимистичен сценарий започнем да възобновяваме сектора от май месец, на първо място разчитаме на вътрешния туризъм. Обсъждаме възможности за ваучери за почивка с работодателите и банките, за да може българите да изкарат почивката си в страната, обясни министърът.

Тя е категорична, че здравето на хората в този момент е на първо място и призова за отговорност и спазване на правилата.

Никой не знае колко и докога ще продължи това положение. Навсякъде е срив, в момента туризмът не функционира, подчерта тя.

По думите й все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко възможно с туроператорите да не се отменят резервации за юли и август месец, обясни министърът.

Тя разясни, че по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП разработват предложение за ваучери за туристите, за да се предотвратят фалити на туроператорите.

Министър Ангелкова съобщи, че извън границите на страната все още има наши сънародници. Има българи в Буенос Айрес, които вчера са отпътували и би трябвало днес да се приберат у нас. Някои от тези туристи са заминали буквално на 6, 7, 8, 9, 10 март, допълни Ангелкова.

Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови. Те са индивидуални, направили са резервации през различни онлайн платформи и е много трудно в тези условия на затворени граници да се предвиди как ще се осъществи пътуването им, уточни тя.

Възможно е неусвоени средства от европейските програми да се използват за сферата на туризма. В момента се правят разчетите и ще можем да се възползваме, добави Ангелкова.