35 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър, ще бъдат заличени от Министерството на туризма.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Според Закона за туризма всички дружества, които предоставят туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател и предоставени на министъра на туризма за вписване в НТР. Законът не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството, в която участват експерти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически агенти.

Основна част от дружествата, които ще бъдат заличени, са със седалища в село Равда, София, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Хасково, Кюстендил и Несебър.

Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, няма да бъдат премахнати от Националния туристически регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им ще са оцветени в червено. По този начин потребителите ще могат да проверяват в регистъра дали туроператорът има валидна застраховка и работи съгласно изискванията на закона.

Регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър са общо 3 450.