Заличават туроператори от Бургас, Равда и Несебър заради липса на застраховки

img

35 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър, ще бъдат заличени от Министерството на туризма.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Според Закона за туризма всички дружества, които предоставят туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател и предоставени на министъра на туризма за вписване в НТР. Законът не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството, в която участват експерти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически агенти.

Основна част от дружествата, които ще бъдат заличени, са със седалища в село Равда, София, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Хасково, Кюстендил и Несебър.

Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, няма да бъдат премахнати от Националния туристически регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им ще са оцветени в червено. По този начин потребителите ще могат да проверяват в регистъра дали туроператорът има валидна застраховка и работи съгласно изискванията на закона.

Регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър са общо 3 450.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав