Търговците срещу Комисията за преместваемите обекти в Бургас: Резултатът – 16:0

img

Зад тяхната прозрачност- прозират лични интереси, казва Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес

Разпускане на Комисията за преместваемите обекти към Общинския съвет в Бургас и разработване на нова наредба, съобразена с позицията на браншовите организации, която ще гарантира равнопоставеност и сигурност за направените от търговците дългосрочни инвестиции. Това поиска днес председателят на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес Николай Димитров.

По думите му, комисията и в настоящия й състав, е нелегитимна, а решенията й- незаконосъобразни. Димитров се позова на решение на Върховния административен съд, което потвърждава становището на колегите им от Административния съд в Бургас, затова, че не е в правомощията на Комисията сама разпределя местата и позициите за отдаване под наем.

"Комисията, която разглежда заявленията за издаване на разрешителни за поставяне на преместваеми обекти, по своя характер и функции, е помощен орган", се казва дословно в съдебния акт. Решенията й, подчертават магистратите, нямат самостоятелен правен ефект и не са обвързващи за административния орган, компетентен да издаде разрешително за поставянето на съответния обект. Юристите са категорични, че административният орган, осъществява производството самостоятелно, поради което е недопустима намесата на външни органи и лица в неговата дейност.

Според Димитров, дейността на комисията от предходния мандат на местния парламент, приела нов правилник в ущърб на търговците, е предизвикала сериозни финансови загуби за дребния бизнес. Това, според Таня Бобчева от Асоциацията се дължи именно на упорството на част от бившите общински съветници и местната администрация. На минус е и самата Община. „В момента Общината не може да си планира приходите, губи от наемите на неотдадените позиции, а колегите губят, защото не могат да работят“, каза Бобчева.

В момента Бургас е единствената община в страната, която е в подобна ситуация, коментира тя.

Веселин Стоянов напомни и още един спорен момент от дейността на Комисията- разиграването на жребий за част от позициите за временни обекти. „Всеки път е едно и също. Всеки път казваме, че това е незаконно, те правят каквото си искат, а после ние печелим в съда", каза той.

Доказателство за това били и съдебните решения срещу актовете на комисията. Резултатът към момента в битката Асоциация за защита на дребния и средния бизнес и Комисията, отчете Николай Димитров, е 16:0 за представителите на браншовата организация.

„Ние сме хората на терен и сме наясно кое е работещо и какво- не. Наясно сме с фалшивите изкази.Всеки път казват- има прозрачност, а зад тяхната прозрачност, прозират лични интереси“, заяви той.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас