"Фискалният проблем на електронния бизнес и онлайн търговията се измерва с около 170 млн.лв. годишни загуби, които не са загуби на НАП и на Министерство на финансите, а те са загуби на всички хора, след като не постъпят в бюджета и не могат и да бъдат разходвани за обществени цели", това каза на семинар със счетоводители и представители на бизнеса във Велико Търново говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той обясни, че данъчните вече следят продажбите в социалните мрежи и електронните сайтове през куриерските компании. "Електронната търговия у нас е електронна само наполовина, за доставката се изисква куриер и плащането за нея е чрез наложен платеж. А ние имаме пълна и подробна информация за всички наложени платежи и в последните 4 г. сме направили хиляди порверки и ревизии и сме установили укрити приходи в размер над 300 млн. лв.", каза Бъчваров.

Наредба Н – 18, която налага на търговците да въведат и да използват само лицензирания софтуер на приходната агенция, изсветлява този бизнес и дава допълнителни гаранции на потребителите, защото те имат право да знаят кой стои зад определен уебсайт, коментира Бъчваров. "Електронната ърговия не е по-различна от офлайн търговията, но в последните 10 г. тя е била напълно сива територия, генерираща стотици милиони загуби за бюджета", категоричен бе той.