Внимавайте, ако си търсите работа в Чехия! Ето какво може да ви се случи

img

Българи са принуждавани да работят по 16 часа на ден в завод за производство на тапицерии за автомобили в чешкия град Бор. Нашенци били настанени да спят в общежитие в гората без интернет, съобщава „Телеграф“. Ако откажели да вземат по две смени, не получавали авансите си, а някои ги гонели. Работниците не възразявали, защото били притиснати до стената – тръгвали от България без пари, не знаели език, както и на кого да се оплачат. Това разказа Златомир Иванов, който от 5 години живее в Чехия и е работил като координатор в агенция за подбор на персонал. Едно от първите неща, които се забелязват при слизане от автобус на гара „Флоренц“ в Прага, са големи табели, предупреждаващи с три удивителни за измами. „Преди да тръгнете за работа, обещана от съмнителен или непознат за вас посредник, моля прочетете внимателно“ е заглавието на табелата. Под нея от посолството ни в Прага посочват, че в последно време се наблюдава значително увеличение на българи, измамени от различни посредници при намирането на работа. Сънародниците ни ежедневно се оплаквали от лоши условия на труд, ниско или никакво заплащане, придружено със заплахи и физическо насилие от работодателите, пише на още на табелата, до която спира автобусът от Братислава до Прага. Агенцията, която превръщала българи в бели роби в автомобилните заводи, се казва „Ейч Пи“. Впоследствие си сменила името на „Назар систем“, но хората в нея били едни и същи, обяснява Златомир. Тя набирала работници за заводите „Идеал Аутомотив“, които правят тапицерии за коли. Въпреки че по закон е забранено да се работи по 16 часа, нашенците се навивали, защото нямали представа какви са им правата. По договор имали право на аванс, но когато откажат двете смени, не го получавали и се налагало други българи да им купуват храна. В същото време заводът бил голям и постоянно се търсели хора. Агенцията е собственост на чех и българин и действа по тази схема от 2 години. „Проблемите идват винаги от агентурата (агенцията) или координатора, не от самия завод“, казаха още българи. Част от тях са били принудени да се хващат с украински агенции, които са ги карали да работят по 12 и 16 часа без договори и са им плащали 58 крони на час. Работниците са от Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Пловдивско и др. „За 5 години работа в Чехия съм попадал на три некоректни агенции и около 2000 некоректни български работници“, разясни Иванов.

3 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

3 Коментара

 •  
  Работя в Чехия
  2020-01-12 15:55:41

  По обява за работа в Чехия с тел.-0886090826 на Варненската "Агенция за подбор на персонал" работя в Чехия.Не вземат никакви комисионни в България и Чехия и транспорта е безплатен като се удържа от първа заплата. Водят те при Чешкия работодател,а не да чакаш някой да те вземе. Обявените от тях заплати са реални и се получават редовно. Доволе съм.Няма измами и спокойно ги препоръчвам.

 •  
  Анонимен
  2019-12-03 11:24:42

  Това е истината,че живеят в гората,ако искат да се изкъпят, трябва да сложат 20 крони за пет минути,плащат си и пералня Убитовната е пълна с деца, като на дете плащат по 1000 крони на месец има и бебета.Даже е имало и смъртен случай в тази убетовна, инфаркт от 16 часови смени за съжаление, това е действителността

 •  
  ЗА ЧЕХИЯ
  2019-09-16 19:08:22

  0886090826 това е телефона на "АГЕНЦИЯ ЗА ПОДБОР НА ПЕРСОНА"за Чехия.Не вземат никакъв комисион в България и Чехия и транспорта им е безплатен.Оставят те при Чешкият работодател,а не наавтогарата и някой да те посрещне. Много са толерантни изаплатите им са реални и се получват редовно и навреме.

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка