Свеневъди молят премиера: Помогнете, не унищожавайте бизнеса ни!

img

Не може с лека ръка да се убива един бизнес. Това заяви д-р Димитрова от свинекомплекса в Голямо Враново, която настоява да се запазят 17 000 живи прасета, тъй като взетите проби не са отчели никакво наличие на вирус на Африканска чума по свинете.

Д-р Димитрова е категорична, че останалите животни могат да се подложат на надзор да се разбере има ли вирус или не. Тези животни могат да останат при нас, да се отгледат, категорична е тя. Всички проби са отрицателни, искат да умъртвят още 17 000 прасета.

Нито едно обезщетение не може да върне загубата. Този свинекомплекс съществува от 40 г., непрекъснато работи, каза д-р Димитрова. Тя определи като самоубийство унищожаването на всички животни и опита им да бъдат заменени с нови.

Складовете на свинефермата са блокирани - блокирали са стоката в хладилниците, не се дава движение на готовата продукция, която има срок на производство.

"На някои от тях им изтече срокът на годност. Само в сушилнята имаме около 6 тона суровосушени продукти. Непрекъснато в нашия свинекомплекс има представители на БАБХ, поне двама. За никого не сме опасни", каза д-р Димитрова.

В свинефермата на Голямо Враново са взети 1500 проби, всички от тях са отрицателни. "Нямаме смъртност, няма умрели прасета от африканска чума", заявиха от фермата.

От 30-ти юли са описани всички посещения на свинекомплекса. Влиза доктор, който проверява умрелите прасета, взема проба и я праща за изследване за африканска чума. Пробите са само от умрели прасета под контрол на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Нормално е да има смъртност в голям свинекомплекс. Тя се изчислява, има планова смъртност, поясниха от фермата.

Те настояват за подкрепа от властите и отправиха апел към премиера: "Истината е с нас, а не силата. Дали е по-важно да се спасят работни места. Бюджетът на България не трябва да се раздава с лека ръка.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка