Свинското месо на Европа отива в Азия. Цената скача

img

Основната причина за динамичното поскъпване на пазара в ЕС, според експертите от бранша, е увеличеното търсене на свинско месо в засегнатите от африканската чума по свинете (ASF) азиатски държави. И преди всичко драстичното увеличение на вноса от страна на Китай - с 62 на сто само през юни 2019 година, пише sinor.bg.

Европейските производители и експортьори са доволни. Доставчиците на свинско месо за Поднебесната империя успяха да се възползват от благоприятната конюнктура, предвид факта, че Пекин води търговска война със Съединените щати, а наскоро и Канада изпадна в немилост пред китайските власти.

Агресивният износ обаче води до ограничаване на предлагането на свинско месо на вътрешния пазар в ЕС и рязко поскъпване на свинското в търговската мрежа.

От началото на февруари цените на свинското месо в Испания и Франция скочиха с 30%, а анализаторите очакват поскъпването да продължи и през втората половина на 2019 година.

Средната пазарна цена на свинете за клане във Франция към средата на юли достигна 1,563 евро за кг кланично тегло, в сравнение с 1,283 евро през февруари. Покачването е почти с 22%, или около 26 евро на глава.

Съгласно статистическите данни през май 2019 г. ЕС увеличи износа на свинско месо с 31% до 218 000 тона. 44% от този обем (96 500 тона) са натоварени за Китай и тази цифра представлява ръст от 88 на сто.

Износът на субпродукти през май нарасна с 19%, до 112 000 тона, но в стойностно изражение ръста е по-впечатляващ, с 46% - до 149 400 000 евро.

Стойността почти се е утроила, а средните експортни цени са се увеличили от 1,48 евро/кг през май миналата година до 2,09 евро/кг тази година. Износът на субпродукти за Китай също нарасна с около 30%, до 70700 тона, а в стойностно изражение увеличението е почти двойно. Предвид сериозната ситуация с африканската чума по свинете в Китай трудно може да се очаква намаление на вноса, отбелязват анализатори.

Наблюдава и увеличение на износа на свинско месо през май за Япония (+ 18%), Австралия (+ 40%) и Южна Корея (+ 15%), но в същото време експортът от САЩ намаля с 36% (-4.200 тона). Източник: Моней.бг

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас

Политически екшън в Несебър