Днес в Одрин се проведе церемония по полагане на началото на строителството на високоскоростната ж.п.-линия, която ще свърже гара "Халкалъ" в Истанбул с граничния пункт на българо-турската граница Капъкуле. Това съобщи по-рано председателят на одринската организация на управляващата в Турция партия, цитиран от БНР.

Според информацията на областния председател на Партията на справедливостта и развитието Иляс Акмеше в церемонията ще участват турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Турция посланик Кристиян Бергер.

Високосторостната линия получава значително европейско финансиране.

Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България "Капъкуле“ е с дължина 155 км от общата дължина от 230 км от истанбулската гара "Халкалъ“ до българо-турската граница. Той се изгражда с общото финансиране на Евросъюза и Турция.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият голям проект за ж.п.-инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Брюксел. Общата стойност на изграждането и обновяването на линията от Истанбул до България ще бъде над 1 млрд. евро, от които Европейският съюз ще заплати 275 млн. евро. Това го превръща в най-големият единичен проект, по който Съюзът ще окаже финансова помощ на Турция. Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните-кандидатки могат да се възползват.

Отсечката ще бъде двойна електрифицирана ж.п. линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км/час и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.