Поскъпват доставките на частните куриерски фирми, предаде "Нова".

Промени в закона за пощенските услуги ги задължават да наложат ДДС върху пратките.

Очаква се поскъпването да е с 20%, каквато е и ставката на данъка добавена стойност у нас.

Промяната трябва да регулира разликата между видовете пощенски дейности.

Единствено, освободена от данъка остава държавната фирма "Български пощи". Решението предизвика недоволството на бранша.

Според него, третирането на една фирма със специални правила на свободен пазар е опасно явление за пазара и неговите потребители.

"Еконт-експрес" заявяват, че се създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и негативни последици за клиентите.

Универсалната услуга представлява пакет от дейности, които трябва да бъдат изпълнявани при определени изисквания. Тоест доставката да бъде през цялата година, до всички населени места на територията на България, цената да бъде поносима", заяви Деян Дънешки-главен изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД.

"Български пощи" не ще са, а те са освободени и към момента от данък ДДС. Фирмите, които извършват частично универсалната пощенска услуга не са освободени, те го дължат и към момента", каза по този повод Станислав Иванов от ГЕРБ.

"Частните куриери в момента са в много изгодна ситуация. Те имат за цел да правят дъмпинг и да конкурират националния оператор", коментира Дора Янкова от БСП. /nova.bg