Китайски консорциум, специализиран в производството свръх твърди режещи инструменти и модерно оборудване с дигитален контрол, стъпва в Индустриалната зона на Бургас. Днес общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за проекта на базираната в Шенжен /Китай/ компания „Диарекс тулс енд машинъри ко ЛТД”.

Производството на високотехнологични инструменти ще се разгърне на площ от 4 хил.кв.м. в промишлена зона "Север". Планираният първоначален размер на инвестицията е 4,4 млн.лева. Търгът ще започне от цена от 328 хил.лева, без ДДС.

Според Живко Табаков от „България на гражданите” планираните работни места били твърде малко – от 20-до 40, именно заради това той поиска завишение на цената с 20 процента.

„Предполагам, че г-н Табаков е прочел за милиардите инвестиции на китайски фирми в Сърбия. В Прилеп продават земята по 1 евро на кв.м”, контрира Диян Димов от ГЕРБ.

„Не възразяваме за завишаване на цената, но ще подчертая, че още два града разглеждат подобно инвестиционно намерение, да не се окаже, че е предпочел друг град. Инвеститорът е посочил толкова работни места, защото това е изискуемият минимум, но със сигурност ще бъдат доста повече. Ние ще дадем добър сигнал и към останалите инвеститори гарантирайки добра локация и цена. За пореден път ще припомня, че теренът, който се продава е бивше блато, което община Бургас засипа и подготви”, каза Димитър Николов.