Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през август с 0,5% спрямо юли, когато остана на нивото от предходния месец, докато строителството в еврозоната също отбеляза спад от 0,5% след понижение с 0,1% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през август до 2,5% от 2,2% през юли, докато в рамките на целия ЕС се забави до 2,3% от 3,3% месец по-рано.

През август най-солиден строителен растеж на месечна база беше отчетен в Словения (скок с 2,8%), следвана от Словакия (повишение с 2,5%) и Унгария (с 1,9%), докато най-солиден спад беше регистриран в Швеция (понижение с 2,4%), Германия (с 1,0%) и Белгия (с 0,9%). Отчетлив лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Словения (ръст с цели 33,5%), следвана от Унгария (с 24,3%) и Полша (с 19,2%), като в същото време влошаване на строителството се наблюдава в Румъния (спад с 10,3%), Швеция (с 1,6%), Испания (с 1,2%) и България (с 1,2%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България се понижи през август с 0,6% спрямо юли, когато нарасна с 1,4%, като по този показател нашата страна е в златната среда на Европейския съюз.

На годишна база строителното производство в България обаче се влоши през август с 1,2%, отбелязвайки спад за четвърти от последните шест месеца, като по този показател нашата страна се нарежда на опашката сред всички страни - членки на ЕС. /bnr.bg