Ще има увеличение в цените на парното, хранителните продукти и услугите, но то няма да бъде драстично. Това заяви в ефира на bTV председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски.

Повод за коментара му е вчерашното изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, че от 1 октомври е възможно да има увеличение на цената на природния газ. Очаква се на 10 септември да бъде получено окончателното заявление за цените от страна на "Булгаргаз". В момента газовата компания прогнозира повишение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто.

Това е четвърти скок на цените на природния газ от началото на годината. През януари от КЕВР разрешиха повишение от 2,82%, а през април цената се вдигна с 2,6%. Тогава цената на парното остана без промяна. Последното повишение на цената на природния газ беше от 1 юли, когато цената му нарасна с 10,81%, а тази на парното – средно с малко над 7,3%.

Според Хиновски обаче очакваното повишение ще бъде около 10%. По думите му трябва да очакваме поскъпване на парното средно с 5%. При тока няма да се усети повишаване, но при стоките и услугите ръстът ще бъде към 7%, обясни Хиновски.

Той защити КЕВР, като посочи, че скокът в цената не е следствие от приумици на регулатора.

„Това е борсова стока, чиято цена е свързана с петрола от сорт Брент, а заради неговия скок се променя цената на „Газпром” към нас”, уточни енергийният експерт. Според него България може да преговаря с руската компания за крайната цена. „Истината е, че цените у нас не са най-високите в Европа, а това е заслуга на КЕВР“, каза още Хиновски.