Предприети ли са превантивни мерки, за да не се превърнат РЗИ-тата в оръжие за разчистване на сметки и тормоз на бизнеса”- Този въпрос постави днес в интервю за телевизия „Европа” Веселин Борисов от Асоциацията на заведения. Той определи като „странен” начина, по който се извършва акция „Тишина”, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов и попита: По такъв начин, защо той се намесва в цялата тази работа. „Той не е наблюдаващ вицепремиер в този отрасъл”, отбеляза Борисов.

Асоциацията на заведенията се е обърнала за писмено становище по казуса до Министерството на здравеопазването, но към момента отговор няма.

„Когато на конкретни заведения има десетки протоколи за проверки без нарушения, а има заведения, в които не са проверени дори веднъж за последните три години, оставям на вас да си направите изводите”, заяви той. Според него засилените, непрестанни проверки, се отразяват негативно на бизнеса.

„Първо те ограничават спокойствието на клиентите. След това се напряга персонала по всякакъв възможен начин. След това самите проверки, които са постоянни, трябва да има някакъв лимит“.

От Асоциацията на заведенията настояват да бъдат въведени и ограничения в мандата на директорите на РЗИ. Към момента подобно ограничение за шефовете на структурата няма, а Георги Паздеров е начело на бургаската здравна инспекция повече от 10 години. „Те се срастват със структурата и стават опасни“.

Борисов апелира и за промяна в начина на проверки по заведенията и хотелите, извършвани от МВР. По неговите думи това намалява желаещите да посещават родните курорти, заради неудобството въоръжени униформени мъже да им искат лични карти и да претърсват автомобилите им.