Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик" не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър, заяви пред БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския фонд за автомобилно застраховане.

Той увери, че кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на "Олимпик" и сключените от нея застрахователни договори.

"Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна. Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България", посочи неговият генерален менидижър Акис Папахристодулу.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни той.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

"Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила", подчерта генералният мениджър на фонда.

На въпрос дали българският клон на "Олимпик", като част от регистрираната в Кипър компания, е привеждал вноски за сключените от него застраховки в кипърския гаранционен фонд, Папахристодулу отговори: "Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно".

По последни данни от КАТ над 80 000 коли не са подновили полиците си след фалита на "Олимпик".

От 22 август пък МВР прекрати гратисния период за налагане на глоби на онези, които нямат валидна сключена "Гражданска отговорност".

Министерството даде петдневен толеранс на водачите с прекратената застраховка.