Компанията Amazon.com откри днес първия си магазин за хранителни стоки без каси, касиери и плащания кеш. Магазинът е в Сиатъл, САЩ, носи името Amazon.Go и в него специални камери, датчици и банкови карти ще поемат функциите на плащане. Този начин на търговия на дребно бе експериментиран повече от година и може да промени този бизнес из основи.

Навсякъде в помещението на магазина има камери и датчици, които следят всеки посетител-какво взима от рафтовете, какво връща обратно или поставя в кошницата си за покупки. Когато клиентът тръгне да излиза, сумата на покупките му се тегли от неговата банкова карта автоматично.

Ако този начин на търговия се наложи, стандартните търговци ще бъдат изправени пред сериозен проблем. защото Amazon.com вече придоби веригата супермаркети Whole Foods Market за 13.7 милиарда долара и е готова да пусне нововъведението си навсякъде.

Така ще изчезнат дългите опашки от изнервени клиенти в магазините в пикови часове след работа, а всеки ще знае, че няма да чака и минута, за да плати сметката си. Ако това се наложи, ще бъдат закрити стотици хиляди работни места в търговията на дребно в целия свят, а магазините, приложили този способ, ще получат сериозно търговско преимущество пред конкурентите си. Разбира се, тази търговия си има и своите проблеми.

Например невинаги в тестовия период клиентите са били идентифицирани правилно, особено ако имат сходни данни. Деца в такъв магазин също не са желани, защото пипат стоките и всяват хаос в системата.

Но от Amazon.com са оптимисти и смятат, че са на прав път. въведената новост е възможна само след новите открития в компютърната сфера и изкуствения интелект, смятат те.