На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите на работодателските организации се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата, съобщи БТА.

Бюджетът за догодина е разчетен при минимална заплата от 510 лв., с близо 11% по-висока от тазгодишните 460 лв., а днес тристранката трябваше да обсъди проектопостановление на правителството с този размер.

Предложението се подкрепя от синдикатите, но всички представители на бизнеса очаквано се обявиха против.

Министърът на труда Бисер Петков отбеляза, че работник, получаващ минимална заплата, ще взима чисто 397 лв. след като плати данъците и осигуровките си. Сумата превишава с 23% линията на бедност, която е 321 лв.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отбеляза, че половината от работещите в ЕС са в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната заплата в страните без минимална заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които я има. Където има по-зрели индустриални отношения и се договарят минималните заплати, има и по-високи доходи на трудещите се, заяви той.

Велев направи сметка, че ако се добавят и начисления като клас прослужено време към минималната заплата, то съотношението минимална - средна заплата ще е над 51 на сто при средно 42 на сто за ЕС. В България над 400 000 души са на минимална работна заплата.

Председателят на АИКБ прогнозира, че с това темпо на нарастване в области като Видин, Благоевград и Кюстендил съотношението минимална работна заплата към средна ще достигне към 85-90 процента.

Според синдикатите увеличението е наложително. Те отказаха да участват в дискусии, които според тях се водят вече повече от двайсет години. От КНСБ посочиха, че минималната заплата в страната продължава съществено да изостава от другите страни -членки на ЕС.

Работодателите и синдикатите подкрепиха предложението за ратификация на Конвенция 131 на МОТ, която да стане основа за договаряне на механизъм, по който минималното възнаграждение да се определя занапред. се очаква да даде възможност за договаряне на механизъм за определяне на минималното възнаграждение. Предстои уточнение по превода на един термин в конвенцията.

Тристранката подкрепи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и предложения за промени на Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица и на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.