От 25 до 80 лева трябва да отделят желаещите да си закупят естествени коледни дръвчета тази година. Най-евтини са рязаните ели с поставка, чиято цена започва от 20 - 25 лева, но пък стига до 80 лева, в зависимост от височината на дръвчето. Стартовата цена на саксийните е по-висока и при тях сумите започват от 30 лв., установи проверка на БургасИнфо. Поскъпване на дръвчетата спрямо миналата година няма. Разнообразието на дървесни видове предлага борчета, ела и смърч. И макар аромата на бор вече да се носи във въздуха, същинското търсене на празничните дръвчета се очаква да започне седмица преди Коледа.

Традиционно няколко са местата в града, където желаещите за Коледа с аромат на елха могат да закупят живите дръвчета. В центъра това са площад "Св. св. кирил и Методий" и тържището на ъгъла на булевард „Стефан Стамболов“ и улица „Цар Симеон I“.

Най-разпространените живи елхи, които може да поръчате и от специализиран сайт, също са от видовете ела, смърч и бор. В зависимост от големината на дръвчето, елата е с цени от 49 лв. до 85 лв. Обикновен смърч с височина 120 см струва 89 лв., а борът със средна височина 150 см е на стойност 100 лв.

Дърветата, които се предлагат в интернет със запазено коренище, обикновено са отглеждани в специализиран разсадник за коледни елхи. Дръвче с корен върви от 45 лв. до 200 лв., съобразено с вида и големината му. А за по-претенциозни потребители, които са с повече възможности, се предлагат и естествени иглолистни от вида див смърч на стойност 730 лв, като трябва да предвидите и между 5 и 15 лева за доставка до 24 часа.

Ако не държите тази година да украсявате живо коледно дръвче, може да си закупите изкуствено от всяка голяма търговска верига. Цените на изкуствените елхи тръгват от 50 лв. и достигат от 120 лв. за дръвче.

Специализираните сайтове също са залети с различни визии на коледни дръвчета. Ако сте привърженици на онлайн пазаруването, може да закупите своето за сума от 67 лв. до 300 лв., като в повечето случаи цената включва и доставка до дома.

Съветът на експертите е елхата да не стои до радиатор, а като минат празниците да се извади навън, за да може напролет да се засади. На дръвчето обаче първо му е необходима климатизация. Не може да е стояло на топло дълго време и изведнъж да се остави на студа. Поне две седмици то трябва да се гледа на терасата и чак тогава може да се засади.