"Контролните органи в туризма трябва да бъдат с висока професионална квалификация и култура. Министерството на финансите се заблуждава като командирова кадри от различни области от страната, че ще реализират добри и успешни резултати. Те не познават Сектор "Туризъм" и се държат в хотела и ресторанта като селски бирници".

Това заяви председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, анализирайки ситуацията през пиковия юли спрямо същия период на м.г.

"Няма го българският турист, който спрямо 2016 г. е предпочел дестинации като Гърция, Турция, Италия, Египет, Испания и Франция. Това е така, защото у нас липсва качество на продукта, all inclusive е беден, няма квалифициран персонал, а грубо отношение на охранители и концесионери, недостатъчна нощна тишина", смята Иван Иванов.

В същото време данните за юли показвали бум на френски туристи - те бележат 49 % ръст спрямо м.г., следвани от Швеция с 33 %, Кувейт с 24 %, Чехия с 18 % и Великобритания с 11 %.

Швейцария, Люксембург, Украйна, Германия и Скандинавските страни запазват нивото си спрямо 2016 г.

В Бургаска област силни позиции заемат пазари като Чехия, Полша, Великобритания. През юли са посрещнати 18 815 повече туристи пристигнали с чартърни полети и автобуси. Спрямо 2016 г. е постигнат един минимален ръст от 4.00%, сочи статистиката.

Спад обаче се регистрира на италианския пазар /-34 %/, Беларус /-19,5 %/, Австрия /-14,36 %/, Израел/-12%/ Бележат спадове и пазари като Белгия, Испания, Словакия, Армения, Беларус, Казахстан, Узбекистан, показват анализите на експерти от камарата.

"Генералният проблем на туризма ни са кадрите и ако той не се реши ще има съществен спад на много туристически пазари", прогнозира Иван Иванов.

Той апелира за незабавно създаване на Фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании, чрез които предварително да се резервират самолети и чартъри. /24chasa.bg