Бай Ганьо в родния туризъм е повече от изобретателен. Не само че не желае да разбере, че бетонът на дюните и пренаселването с хотели няма да привлекат екзалтирани туристи, ами се чуди откъде да ги оскубе по-качествено, предава "Канал3". И понеже дивите такси за чадър и шезлонг, които уж трябваше отдавна да са паднали по силата на закона, не стигат на жадните печалбари, собствениците на хотели от година на година стават все по-креативни. Хит на Лято 2017 е новата такса "климатик", показа репортерска проверка на Канал 3. Винаги досега тя си вървеше в пакета с нощувката и другите екстри на стаята, разбираемо, вкарана и в броя звезди на въпросното място за настаняване. От този сезон обаче плъзна нова мода - климатикът е екстра и се заплаща отделно. Някъде са честни спрямо туристите - обявяват цената предварително, другаде премълчават и ви сюрпризират на място.

Ако не желаете задух и мор в часовете, когато не сте на плажа, се пригответе да платите от 3 лв. - ако сте в Равда, например, до 10 лв. за климатизирана стая в пренаселения Слънчев бряг. Става въпрос за конкретни хотели, чиито имена по разбираеми причини тук са спестени. И не става дума за изолирани случаи. Оказа се, че иновацията е заразила и хотелиерите във вътрешността на страната, най-вече в хитови дестинации като Велико Търново, където хотел ви иска допълнителни 5 лв. над цената за нощувката, само защото имате климатик в стаята. Любезната девойка на рецепцията ви обяснява по телефона: "Климатикът се заплаща, защото е екстра. И понеже не във всички стаи има, в другите сме сложили вентилатори. Затова, за да е справедливо, в стаите с климатик се доплаща". Е, не са се сетили да поискат и за помещенията с вентилатор поне едни скромни лев-два, че ток се харчи... И по ред на номерата на екстрите, находчивите хотелиери, без значение с една, две, три звезди или нагоре имат в лиценза си, са измислили да печелят и от пейзажа. Ако сте късметлии и гледката от прозореца ви е морска, а не сте принудени по време на почивка да зяпате към контейнерите за боклук на съседния хотел, екстрата ще ви струва с 5-6 лв. отгоре върху нощувката или цената на пакета. Ако пък стаята се води "лукс", бонусът за гледка към морските вълни или поне към плацикащите се в басейна на хотела, ще ви излезе даже по-солено от климатик - по 20-25 лв. отгоре.

Такива оферти открихме не само в лъскавите курорти, но и в по-непретенциозните градчета и селца като Ахтопол и Равда. Гледка "море" също се води екстра. Някъде тя символно е наречена гледка "Изток" и гледка "Запад". Е, западните гледки не са на мода по морето... Към списъка на новите екстри, които ни дерат това лято, се включиха и удобствата да си паркирате колата пред хотела, на който сте гост. На много места вече не съблазняват курортистите с безплатен паркинг, а ви искат по 10 лв. допълнително, защото е екстра. За чадъра и шезлонга няма да говорим, защото е изтъркана тема - 24 лв. за чадър и два шезлонга на Несебър. Някъде тук плахо си прокрадва път и шалтето върху шезлонга, но министърката на туризма отрече да са верни оплакванията на летовници, че на плажа на Нестинарка ги задължавали да го плащат. И после защо българите бягали в Гърция и Турция. Ами както е тръгнало, и в Занзибар ще избяга


l