Южноафриканският инвестиционен фонд MAS Real Estate в партньорство с Prime Kapital сключиха договор за придобиване на два мола в страната – „Галерия Бургас“ и „Галерия Стара Загора“. Сделката е за 62 млн. евро и се очаква да бъде финализирана до 23 май 2017 г. Това съобщава gradat.bg

За целта MAS и Prime Kapital ще използват собствени средства и дългово финансиране.

Продавач е базираната в Полша компания Globe Trade Centre (GTC), която е първоначалният инвеститор в двата търговско-развлекателни комплекса. В „Галерия Бургас“ 20% от акциите притежава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като те също ще бъдат продадени.

„Сделката следва плановете ни за експанзия в държави от Централна и Източна Европа с развиващи се икономики – да придобиваме активи с потенциал за развитие и генериращи нарастващи доходи“, заяви Лукас Накос, главен изпълнителен директор на MAS.

Компанията притежава търговски центрове, хотели и индустриални комплекси в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша. А заедно с Prime Kapital инвестират в придобиване и изграждане на търговски комплекси, офиси, хотели и жилища в Румъния и Словения. След приключване на сделката в България портфолиото на MAS от недвижими имоти, генериращи приходи, ще достигне обща стойност от 468,4 млн. евро.

Мол „Галерия Бургас“ беше открит през пролетта на 2012 г. От MAS съобщават, че търговският комплекс е с 37 180 кв. м отдаваема площ, 1200 паркоместа и 96,7% заетост. Обектът генерира нетен годишен доход от наеми в размер на 4,35 млн. евро, като средният месечен наем е 10,08 евро/кв. м. Наемателите са 115, сред които Zara, H&M, Cinema City, Lidl, IKEA (с център за поръчки), CCC, Humanic, Intersport, LC Waikiki.

Заради добрите резултати и активността на наемателите се обсъжда значително разширяване на „Галерия Бургас“, коментира Лукас Накос. Това е първият „зелен“ търговски център в България, сертифициран по американската система за устойчиво строителство LEED.

„Галерия Стара Загора“ отвори врати през есента на 2010 г. Отдаваемата му площ е 21 642 кв. м, паркоместата са 740, а заетостта – 93,6%. Молът носи 1,05 млн. евро нетен годишен доход от наеми, като средният месечен наем е 4,32 евро/кв. м. Наемателите са 71, сред които Bershka, Cinema City, DM, Kenvelo, New Yorker, Nike.

Лукас Накос отбелязва, че „Галерия Стара Загора“ се нуждае от обновяване и има голяма възможност за повишаване на стойността му след подобрението.