Мановият мед до края на 2017 ще бъде регистриран като защитено наименование за произход. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“. По думите му вече са преминали успешно преговорите относно регистрацията на мановия мед, приключи и националната процедура, и сега се изготвят документите за Брюксел.

„Това ще бъде първият продукт в България, който ще бъде защитено наименование за произход, тъй като другите защитени продукти са защитени георгафски указания. Разликата е там, че при защитения манов мед всички етапи на производство ще бъдат извършвани в очертания географски район, а това е територията на цяла Странджа – общините Средец, Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. Това е бъдещето за Странджа и пчеларският сектор тук е гарантиран“, каза Манол Тодоров.

Той уточни, че няма предпоставки това да не се случи, всичко до момента се движи по план и без проблеми по процедурата. Тодоров подчерта, че националната регистрация на продукта е приключила и от 10 ноември 2016 година е публикувана продуктовата спецификация. „Тъй като няма нито едно възражение, очакваме отделът по европейските схеми за качество да излезе с доклад, който да бъде предложен на министъра на земеделието и храните за подпис. Финалът е издаването на Регламент на ЕК и публикуването му в официалния вестник на ЕС. Странджа ще стане индустриална зона за производство на странджански манов мед, вече от страната има пренасочени пчелари, които ще работят в региона. Бъдещите управляващи ще имат фонд, който ще подпомага точно такива райони като Странджа, Северозападна България и Родопите“, посочи Манол Тодоров.

Той заключи, че плътността на населението в Странджанския регион е 5-6 човека на квадратен километър, докато за страната е 75, като допълни, че селата в Странджа отмират и се обезлюдяват, а възстановяването на пчеларството в района ще бъде възродителен процес за региона. „Затова ние сме оптимисти, ще създадем едно устойчиво развитие на пчеларския сектор в Странджа, защото целта е да се произвежда нещо истинско и качествено, за да се продава. Това е устойчивото развитие – печеливш бизнес“, обобщи председателят на пчеларското сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров.