Лекарствата срещу грип свършиха. Двата основни медикамента, които се ползват при вирусната инфекция и най-вече при свинския грип, не могат да се намерят в аптеките в София, пише „Монитор”.Нетърговските наименования на въпросните медикаменти са оселтамивир и занамавир. На места все още са останали единични опаковки от детската форма на единия от тях.

От както започна грипната епидемия не минава ден да не върнем поне по десетина човека, които ги търсят. Тъй като тези лекарства нямат заместители, се налага да даваме на хората традиционните прахчета срещу настинки и грип, и витамини. Те се отпускат без рецепта, обясни магистър- фармацевт Валя Крумова от аптека в столичния кв. „Хаджи Димитър”.

Двата медикамента са изчерпани в последната седмица. От тях няма наличност дори в складовете на трите най-големи дистрибутори, коментира магистър фармацевт Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Подранилата грипна епидемия и голямата вълна на инфекцията са причина за изчерпването на количествата. Едва ли някой е предполагал, че ще има толкова много болни още през януари, допълни Костов.

С 50% е скочило потреблението на всякакви медикаменти срещу грип и настинки от началото на януари спрямо миналата година, показва анализ на асоциацията. Освен традиционните прахчета срещу ОРЗ и всякакви настинки, много се търсят витамин С, пчелен прашец и всякакви препарати с хинацея, които подсилват имунната система, показват наблюденията на търговците.

Оказва се, че в склада на производителя на единия от най-търсените препарати преди два-три дни бяха останали само 700 броя, каза експерт от Министерството на здравеопазването. При запитване от страна на ведомството, от фирмата отговорили, че очакват в петък да получат 8 000 опаковки.

Междувременно стана ясно, че в складовете на районните здравни инспекции, от където джипитата получаваха лекарствата при диагностицирани случаи на свински грип, също няма нито една доза. Количествата са изчерпани още през месец август миналата година.

Действително, грипната вълна, а скоро след нея и епидемията тази година подраниха. Пикът обаче намалява, инфекцията започна да отстъпва, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и допълни, вече е обявен краят на епидемията в областите, които първи бяха покосени от нея.