Избран е изпълнителят за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между Ябланица и Боаза. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция ”Пътна инфраструктура”.


Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Класираният на първо място кандидат е „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват свързваната с ГЕРБ фирма „Хидрострой“ АД, фирмата на Делян Пеевски „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Предложената цена от дружеството е 54 990 000 лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ „Хемус“, участък от 78+500 до км 87+800“ е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Предвидено е построяването на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Така завърши част първа от епопеята "Хемус", която стартира в края на 2015 г. Тогава два консорциума бяха избрани за изграждането на тогава предвижданите само два лота от магистралата. Печелившите оферти обаче се оказаха двойно по-високи от посочените в проектните книжа индикативни стойности изграждането на 60-километровото разстояние от Ябланица до разклона "Плевен-Ловеч" възлезе на около 780 млн. лева.

Избраните консорциуми бяха свързани както с Пеевски, така и с Валентин Златев. След посещение в Брюксел обаче премиерът Борисов заяви, че спира поръчките, тъй като витаели слухове за свързаност именно с двамата бизнесмени.

Година по-късно, макар и за по-къс лот, слуховете отново сочат като победител Пеевски, пише Флогнюз.