Есенният улов и търговията за Никулден се очертава да са добри за рибарите по северното крайбрежие. Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Царево и Приморско, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни - не повече от седмица, и паламуд, пише "Стандарт".

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец. Стари вълци се кълняха, че за последно през 60-те години свети Никола им е пращал толкова богат улов. "Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов. През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба.

Преди празника продавачи коментират, че драстично е паднала цената на паламуда и чернокопа, които бяха в изобилие. Само допреди десетина дни деликатесният паламуд се срина до 4 лв. за килограм и народът по морето се презапаси за зимата. От мазната риба стават вкусни мариновани котлети и консерви. Тя се запазва в добро състояние и дълбоко замразена във фризера. Последният пресен улов се продава в момента на цена 12 лв. Освен с паламуд, рибарите пълнят мрежи и с вкусен чернокоп, който още държи рекордно ниска цена от 4 лв. за килограм. "Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години", потриват доволно ръце рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за морски твари.

Ранните клиенти на рибната борса във Варна купуват по 3 кила поне всяка сутрин от пресния улов. След туршията и киселото зеле местните правят най-много консерви с риба - карагьоз, паламуд, лефер. Шаранът не е на почит във Варна дори и за Никулден. Хората край морето пълнят празничните трапези с даровете от него. В момента дребният чернокоп върви по 4 лева, леферът - 7 лева, карагьоз - 6 лева. Пълно е с прясна акула - по 8 лева на килограм. Цената на шарана не е вдигана от месец май, а продавачите смятат, че ще падне за празника, защото народът полудя по пресния морски улов.
Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. "Много се търси пресен лефер, а уловът в момента е нищожен, затова и цената е толкова висока", обясниха търговци на рибната борса "Краснодар" в Бургас. Единствен конкурент на лефера по скъпотия е калканът. В момента морските вълци вадят с мрежи предимно попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.
"Всеки кораб вади по 5-6 тона пресен улов на ден", разказват от рибарското сдружение във Варна. По думите им край морската столица има гемии, натоварени и с 8 тона сафрид. Хубавото време се забави и пасажна риба има в изобилие, доволни са морските мъже. Според тях уловът на сафрид и паламуд ще се запази до Никулден, ако не хване голям студ. След това е ред на калкана, но за него още никой не хвърля мрежи, щом пасажите са наблизо до брега. Царицата на рибите иска повече хамалогия и навлизане навътре в морето. Малко от гемиите са с парно, а на останалите екипажите мръзнат по цели нощи в морето, лашкат ги вълните и мизерията е пълна. Уловът на калкан ще започне с пълна сила след Никулден. Очаква се деликатесната риба да се изкупува на брега по 25-30 лева за килограм, а до празничните трапези по Коледа и Нова година предимно на баровците цената ще бъде с 5 до 10 лева отгоре. Заради празните джобове на купувачите на вътрешния пазар калканът тръгва за Турция, където на едро го изкупуват по 30 щ.д. за кило, а на голямата рибна борса в Истанбул цената удря до 45 щ.д.

В Балчик има три версии, с които морските вълци си обясняват богатия улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си. Турските рибари обаче имат и друга теза. Според тях причината за много морски твари това лято е в демонтаж на силни сонари. "Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани", разказват моряците. Според тях комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни. Така нашите и чуждите морски вълци си обясняват богатия улов сега.