Варненският общински съвет реши да приеме от държавата 29 % от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД. Гласуването беше подкрепено както от групата на ГЕРБ в местния парламент, така и от тази на БСП.

Дружеството има доста сериозни задължения към финансови институции, но председателят на градския парламент Тодор Балабанов обяви, че Общината няма да отговаря по никакъв начин за задълженията на дружеството.

До този развой се стигна, след като правителството прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на дружеството.

„Международен панаир Пловдив“ АД дължи 45 милиона лева на банки и още 4 милиона лева, неплатени данъци, заплати, осигуровки и задължения към доставчици.

Миналата седмица общинските съветници в Пловдив решиха да върнат на правителството всички над 11 хиляди броя акции от капитала на Международния панаир. Аргументът на местните парламентаристи - не искат нищожен дял от дружеството. Очакванията са в края на годината делът на Община Варна да бъде заменен с имот в центъра на града и така мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов да придобие общо 80% от акциите на фирмата. Според Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" по този начин през годините Община Пловдив е загубила над 350 декара по подобни схеми.