10% ръст на туристите за летния сезон очаква министърът на туризма Николина Ангелкова. Очакванията са за около 4,6 млн. туристи само за лятото. Миналата година те са били 4,2 милиона.

С 20-30% се е повишил броят на почиващите у нас руснаци, 20% ръст има и на туристите от Германия и Франция, а от Великобритания – с 10%, съобщи Ангелкова в предаването „Тази неделя” по bTV.

На българите, които са си резервирали почивка в Турция, Ангелкова препоръча да следват стриктно указанията на външното ни министерство.

Тя отбеляза, че обстановката там е динамична и посъветва българите да се регистрират на сайта на МВнР, за да се знае във всеки един момент къде има наши сънародници.

Във връзка с обещаните по-ниски цени на чадъри и шезлонги следващото лято тя отбеляза, че всички нови концесии, които предстои да бъдат обявени до края на годината - те ще са повече от 15, ще са по новите правила.

Стартирахме и обсъждането на промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който да групира плажовете, за да може да имаме още по-голяма оптимизация и да се съобразим с индивидуалните характеристики на всеки плаж, каза министърът.

Кристиян Киров, който стопанисва плажа на Обзор, коментира, че новата методика трябва да се опита, за да се види как работи. Той не мисли, че тя ще ощети някои от концесионерите.

Ако плащаме по-малки наеми, можем да си позволим да предложим по-ниски цени на услугите, отбеляза той.

Опасенията му са свързани с плажовете, които се стопанисват от собствениците на хотели на първа линия, които така или иначе не събират такса за чадърите и с това дали няма да е предпоставка да взимат плажовете на по-ниски цени.

Най-вероятно през есента ще има нов конкурс за лого на България, каза още Ангелкова.