Български завод ще превръща в гориво боклука на Неапол и Палермо. Това стана ясно, след като италиански медии гръмнаха, че двата града са сключили договор отпадъците им да се транспортират до сметището във Варна и това в Полски извор, пише "Монитор".

Кметът на Камено категорично отрече да има сключен проект за използването на сметището в Полски извор, нито пък да са водени преговори за извозването на боклук с италиански представители. Екоминистърът Ивелина Василева пък заяви, че ще провери дали информацията е достоверна. "В България и в ЕС е забранен вносът на отпадъци за депониране. Що се отнася до третирането на отпадъци, това е позволено в ЕС", припомни тя.

Именно това предвижда и обработката на боклука, при която той се превръща в гориво, посочиха по-късно неофициално от МОСВ. Проверка на всекидневника пък показа, че италиански боклук наистина пристига у нас, но за да бъде преработен от циментовия завод "Девня цимент".

От морската столица потвърдиха, че още преди два месеца на Варна Запад е бил разтоварен цял кораб с боклук от Италия, като според докерите там балите са били извозени от камиони до циментовия завод в Девня. В изявление пред медиите ръководителят на завода Теодор Пецов обяви, че отпадъците са преработени и първоначално третирани, като е получено инженерингово гориво. То се използва в пещите за производствения процес като изгарянето е пълно и технологията – безотпадна, подчерта Пецов.

В същото време обаче жители на общината се оплакали на кмета Свилен Шитов, че сажди от изгорения в циментовия завод боклуци се сипят над главите им. Той пък от своя страна обясни, че РИОСВ-Варна ще разположи в Девня лаборатория, за да се установи дали изгарянето на отпадъци влияе на околната среда. В издаденото комплексно разрешително на "Девня цимент" е отбелязано, че заводът има право да изгаря отпадъци, подчерта още той. След официално запитване на община Девня до Министерството на околната среда и водите, станало ясно, че има издадено разрешително за обработване на трансгранични отпадъци от Неапол и Сицилия в девинския завод.