Страната ни може да се включи в нов транспортен коридор Иран - Армения - Грузия - България. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Предложението дошло при разговорите му днес с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири.

"Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор и затова се разбрахме след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в България, за да обсъдят подробностите", каза премиерът, цитиран от БТА. По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа.

В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, добави премиерът. Борисов припомни за проекта за изграждане на европейски газов хъб "Балкан" у нас, който също ще бъде тема на срещата на експертите.

Днес са били водени и разговори за ядрената енергетика - за възможностите, които има България като потенциал. Премиерът посочи, че след обяд ще има разговори между енергийните министри, на които те ще обсъждат по-подробно темата.

Обсъдена е и възможността за съдействие на Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Темата ще бъде коментирана между финансовите министри и със съдействието на министъра на външните работи ще се направи необходимото и на европейско ниво, коментира Борисов.

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири отбеляза, че тема в днешните разговори са били сътрудничеството в сферите на нефта, газа, нефтопреработвателната промишленост, енергийните източници и земеделието. Заявена бе и готовност да се подпомага частният сектор в двете страни, за да могат да се извършват инвестиции.