Частната фирма, която взе плажа в Обзор, трябва да заработи колкото се може по-бързо добре, защото туристите вече идват. Това каза председателят на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев.

„Община Несебър беше класирана на второ място на конкурса, частна фирма даде по-добра цена от нас. Нашата идея беше да се работи на ниски цени - чадър до 3 лева, шезлонг – до 3 лева, а комплект - до 9 лева. Целта беше да се подпомогне и местния бизнес като заведенията по плажа да се дават на местни хора. Общината нямаше да бъде на печалба, а на минимална загуба. Което не ни позволяваше да надигаме повече конкурсната цевна, защото трябва да не е за сметка на всички данъкполтаци. Частната фирма сега ще работи на по-висока цена предполагам, което ще рефлектира на жителите на Обзор, но пък важното е да заработят, защото туристите вече идват“, каза Кулев.

Той смята, че на този етап прогнозите за по-силен сезон тази година не се сбъдват. „Все пак се надявам да е малко по-добър от предходния. Ако това не се получи – не виждам накъде не отиваме, бизнесът наречен туризъм, ще загине. Аз съм хотелиер и съдя по себеси, че записванията ми са леко малко нагоре спрямо миналото лято. Оптимизмът ми е, че все още продавам с 15% отстъпка, докато миналото лято бях с 20 процента през цялото лято. Туризмът трябва да застане на това място, което заслужава, а той реално в момента не е. Държавата трябва да помага“, каза той.

В началото на лятото Кулев добави, че местният парламет е заделил необходимите средства за сигурността на туристите. „Средства заделяме постоянно, отделно има звено общинска полиция. Осигурили сме им бюджет, основната им задача да покриват Новия и Стария град“, добави той.