Търговските обекти, работещи без фискални устройства, ще бъдат запечатвани, мярката ще се прилага и при повторно установено нарушение - неиздаване на касова бележка, съобщиха от НАП-Бургас. Спрямо нарушаващите данъчните закони, освен издаването на актове и наказателни постановления, ще се предприемат и ревизионни действия. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество. Това съобщиха от териториалната дирекция на НАП Бургас във връзка със започналия засилен контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон.

Всяка трета проверка завършва с установено нарушение като двете най-често срещани са именно разлики в касовите наличности и неиздаване на фискален бон. Разликата в касовата наличност на практика означава двойно счетоводство, коментираха от приходното ведомство в морския град. От НАП Бургас отчитат и увеличаване на сигналите от граждани за обекти, в които не се издават редовно фискални бонове. „Насърчаваме обществото към подобна чувствителност и реакция, това означава и повишена данъчна култура. Целта на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство е в посока максимално изсветляване на сектора и облагане на реалните приходите с дължимите данъци и осигуровки. Коректните фирми и данъчно задължени лица могат да очакват от нас коректност, но ще бъдем безкомпромисни към нарушителите на данъчните закони и укриващите умишлено данъци”, коментира по повод засиления данъчен контрол по Южното Черноморие териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

От началото на годината данъчните в Бургас са извършили над 1500 оперативни проверки като са съставени повече от 300 акта за нарушения. Много от високооборотните заведения по Черноморските курорти вече са поставени в режим на непрекъснато наблюдение посредством дистанционната връзка на касовите апарати със софтуера на НАП, поясниха още от приходното ведомство в Бургас.