„Бургас е важен град за нас. През последните години той се развива с бързи темпове. Това е място, което трябва да се види отблизо. Бургас е красив и атрактивен, той вибрира, защото в него се случват десетки фестивали и събития. Трябва да посетите този приятелски град” – Това обяви изпълнителния директор на "GTC България" Дани Беркович, организатор на един от най-престижните туристически форуми в Румъния. Събитието се организира в Букурещ по инициатива именно на Дани Беркович и - председателят на двустранната търговска камара България – Румъния Доро Драгомир. Специален гост бе заместник кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева. Пред румънските туроператори тя представи възможностите за туризъм в Бургас и Южното Черномори и отправи покана от името на Община Бургас за представянето на румънския бизнес и възможностите за туризъм в северната ни съседка в експозиционен център "Флора" през септември.

„Румъния е на трето място по стокооборот с България след Германия и Италия, а милион и половина румънски туристи посещават ежегодно страната ни”, каза посланикът на България в Румъния Александър Филипов.

Според представители на Асоциацията на румънските туроператори, българските дестинации са много близки до румънския турист.

Организацията ще извърши обучение на румънски студенти, как да презентират пред потенциални туристи Бургас и Южното Черноморие. Той покани румънските туроператори и членовете на камарата да посетят Бургас на 14 май, когато се организира първия по рода си кулинарен фестивал в МОЛ Галерия, участие за който са потвърдили от 20 държави.

Представители на GTC България представиха специални карти, които ще бъдат предоставяни на румънски туристи, с които могат да ползват отстъпки както за музеите в Бургас и остров Света Анастасия, така и при пазаруване в МОЛ "Галерия".

Според Доро Драгомир, председател на търговската камара България - Румъния, 1600 са регистрираните компании в България с румънско участие и 1400 с българско участие в Румъния.