Остър дефицит на кадри отчита Слънчев бряг в навечерието на летния сезон. Въпреки обещанията за по-високи заплати за заетите в сферата на обслужването, и актуавлана оферта – заплата плюс процент от оборота, квалифицираните кандидати за работа са малцинство. „В момента три ресторанта се борят за един сервитьор”- С тези думи ресторантьор от курорта коментира настоящата ситуация. Подготвеният персонал вече е зад граница, остър недостиг се забелязва даже и при камериерките, които също работят зад граница. Криза има и в най-ниския сегмент от туристическия сектор – миячки и чистачки. Заплатите от 300 – 350 лева отблъскват дори жените от ромски произход. В чужбина вече избягаха и джебчийките, които практикуваха в курортните комплекси. Причината – ниския оборот.

Вече като виц из комплекса се разказва разговорът между несебърски предприемач и англичанка, която най-точно описва картинката в момента: „Къде са ви джебчийките?”, попитала туристката. Последвал светкавичен отговор: „Вече са при вас”.

Към 30 000-40 000 са заетите в туризма в община Несебър през лятото. В момента за работа в курорта напират младежи между 18 и 22 години и на възраст между 50 плюс, чиято квалификация не е на необходимото ниво. С малки изключения, езиковите им умения пък се свеждат най-често до конклудентни действия.

Това лято, както и на предходното, ще се разчита отново на чужденци. Това са младежи от западни държави, които комбинират лятната си почивка с разнасяне на флайери и барманство. Миналото лято Слънчев бряг се напълни и със сенегалци, които съчетаваха престоя си на слънце с работа като викачи. Имаше и случаи, при които бяха ангажирани и като „рекламни лица” на еротични клубове.