Криза за кадри в най-ниския сегмент от туристическия сектор – миячки и чистачки в хотели и ресторанти по морето, отчитат от бранша. Заплатите от 300 – 350 лева отблъскват дори жените от ромски произход, които най-често се хващат на подобна работа, отвръщат глава. Заминали са в чужбина, където заплащането е в пъти по-добро, коментират в Слънчев бряг.

По-високи заплати за персонала обещават това лято от най-големия ни туристически комплекс. Сервитьори ще се наемат за 600 и 800 лева на месец. За келнерите на места се предлага и работа на 7-8 процента от оборота. Барманите ще са твърди заплати – към 800 лева, като се осигурява и нощувката.

Към 30 000-40 000 са заетите в туризма в община Несебър през лятото, каза Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Браншовиците обаче очакват дефицит на подготвени кадри. Добре обучените служители са заминали за чужбина, а към местата им у нас напират младежи между 18 и 22 години и на възраст между 50 плюс, чиято квалификация не е на необходимото ниво, коментират предприемачи.