Повечето от хотелите в Слънчев бряг вече са сто процента ангажирани за пиковите месеци от сезона – юни, юли и август. Стига се до ситуации, в които гости ще бъдат пренасочвани в други туристически обекти в курорта, тъй като базата е пълна. Хотелиери отчитат 20 процента ръст в дублажите на резервации.

Силен летен сезон очакват от бранша. Според прогнозите ръст ще има основно от немския пазар, а основната причина е ситуацията в Турция, Египет и Тунис.

България измести Турция и Египет като предпочитана дестинация сред туристите, пише Heute.at, цитирано от "Фокус". Тези, които в предходните години са избирали да почиват в турските курорти, тази година ще се изместят на българските Слънчев бряг или Златни пясъци. Интересът към тях е нараснал с цели 76 %. В морските курорти на България има големи комплекси с изгодни предложения за летовниците, като средната цена на седем дневен престой в 4-звезден хотел излиза около 495 евро.

Като класически дестинации Италия и Хърватия също остават в челните позиции при избора на туристите. Резервациите в техните летни курорти бележат ръст съответно с 42 % и 31 %. Трите държави се оценяват като сигурни дестинации за почиващите.

Хотелиерите настояват за засилване на мерките за сигурност в Слънчев бряг. Повече камери по алеите и хотелите в курорта, осигуряването на повече полицаи, които да бдят в Слънчев бряг и още по-сериозни мерки за охрана, ще искат от бранша, съобщи Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Според него е необходимо да има щателен контрол на автомобилите, които влизат през вътрешните КПП-та в Слънчев бряг, за да се гарантира максимална сигурност.