Търгът за продажбата на първият МОЛ от открит тип в страната - „Странд" отново се провали. Търговският обект бе изваден за публична продан още през миналата година, но след три поредни опита да бъде изтъргуван, кандидат – купувач така и не се появи. Вчера изтече и крайният срок за подаване на оферти, но отново никой не прояви интерес.

Това бе трети опит за продажба на „Странд”. Цената му най-напред тръгна от 33 милиона лева, впоследствие, бе намалена на 26.6 милиона лева, а накрая се стопи до 15 милиона лева. Сега процедурата ще бъде рестартирана отново след няколко месеца, като сумата отново ще бъде свалена. Този път тя ще бъде изпилена на 12 милиона лева.

Продажбата на МОЛ-а бе поискана, заради дълг от 448 хил. лв. под формата на неплатени местни данъци и такси. Собственикът на проекта - "Странд Бургас" АД, не е направил плащания дори и след подписаното споразумение за разсрочване. Върху имота има две ипотеки от 2011 г., като кредиторите са Ви Еф Ти Лимитед - Лондон и фалиралата КТБ.

Строителството на търговския обект започна през 2011 г. и продължи две години. Според различни оценки в проекта са инвестирани над 40 млн. евро, осигурени със собствени средства и кредит от Корпоративна търговска банка.