Контейнерен влак ще пътува по линията Китай - Казахстан - Азeрбайджан - град Поти /Грузия/ - оттам стоките ще стигат с кораб до Бургас и отново чрез железопътен превоз ще се отправят към останалите европейски държави на запад. Това съобщиха днес от пресслужбата на община Бургас. Новият търговски маршрут се открива след подписването на междудържавно споразумение между България и най-мощната икономика в света.

Оператори на линията ще бъдат китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co (ZIH) и българската "Деспред" АД.

В началото на маршрута стои град Джънджоу, административен център на провинция Хънан. Той е сред лидерите на китайското автомобило и машиностроене.

По-рано тази година кметът Димитър Николов посрещна в Бургас делегация от Джънджоу и гарантира пълно съдействие при всички общи инициативи. Той упълномощи заместника си Красимир Стойчев да представя града при посещението на българската делегация в Китай тези дни. Там е станало ясно, че Джънджоу има желание да се побратими с Бургас и вече са набелязани редица параметри на бъдещото сътрудничество.

Пред китайския бизнес е презентиран потенциала на Пристанище Бургас, Свободна безмитна зона, новите индустриални зони в общината. Акцент е поставен върху все още неразработената, но най-голяма като площ зона в Равнец /бившето военно летище/. От китайска страна е заявен първоначален интерес към отварянето на складови бази тук, с цел дистрибуция на стоки към страните от ЕС.