Тонове моркови изхвърлят производителите в Бургаски регион, а в същото време пазарът в страната ни е залят от балсамирани продукти, отглеждани със съмнителни препарати в Турция. За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. Причината за този парадокс е не цената, а фактът, че вносната стока има подозрително голям срок на годност.

„Българските зеленчуци, отглеждани при естествени условия, без пестициди, издържат броени дни. За сравнение – моркови от Турция остават в отличен търговски вид дори и след 15 дни”, посочи Николай Недялков.

За това и продавачите предпочитат да купуват вносна стока. „Нищо, че е с далеч по-лоши вкусови качества от родната продукция, а препаратите, използвани при производството им са забранени за ползване в България още преди 25 години.”, подчерта той.

Тази година родните зеленчукопроизводители очакват добра реколта. Според статистиката обаче, едва между 2 и 10 процента е българската продукция, която се продава на пазара. Всичко останало е внос.

Производителите ни все пак успяват да оцеляват, макар и в бутикови условия. Руснаци, германци и англичани се тълпят пред щандовете им, за да купят българска стока. „Чужденците не са дошли тук, за да опитат вносни сирена и салами, произведени от незнайно какво. Идват, за да опитат истински плодове и зеленчуци, късче от България”, каза Недялков.