Споразумение за сътрудничество и съвместно опериране на линията Джънджоу (столица на китайската провинция Хенан) – Бургас бе подписано между българска и китайска компания. Информацията съобщиха Транспортното министерство. Договорът бе разписан в присъствието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и зам.-кметът на Бургас с ресор „Финанси, бюджет и икономика” - Красимир Стойчев.

Бургас ще бъде “входна врата” за Европа и първа българска дестинация на бързата линия, основната част от новия “Път на коприната”. Товарите ще бъдат превозвани с български ферибот. Маршрутът на плавателния съд е от Джънджоу - Казахстан - Каспийско море - Баку - Грузия - Черно море през Бургас и продължава с блок влак към Западна Европа. Крайната дестинация е Хамбург.

Бургас бе посетен от китайска правителствена делегация още на 21 февруари т.г. Гостите, сред които представители на Министерството на транспорта, Министерството на външните работи, Китайската банка за развитие, транспортни фирми, сред които и на китайските железници, се запознаха на място в възможностите, които предлага морския град. Кметът на Бургас Димитър Николов презентира транспортната инфраструктура и посочи, че в бъдеще градът ще бъде ключов в логистиката, и призовава предприемачите да се инвестират смело и без притеснение.